20. 4. 2024

V Sevnem se pričenja prvi letošnji vročinski val

VROČINSKI VAL. Kaj je pravzaprav to? O vročinskem valu govorimo, ko so vsaj nekaj dni zapored visoke tempeture.

Kako visoke? V Angliji so vročinski val opredelili kot 4 °C višje temperature od dolgoletnega poprečja. Na našem območju govorimo in je splošno znano, da je vročinski val, ko so tri dni zapored temperature višje od 30 °C.

Seveda pa so vročinski valovi zelo različni po intenziteti in nenazadnje različne vročinske valove tudi zelo različno občutimo. Uvodni vročinski valovi pozno spomladi so lahko zelo naporni, ker je zračna vlaga še zelo visoka in se naše telo zelo počasi ohlaja. V tem primeru je tudi velik občutek soparnosti. Zato se zgodi, da npr. v Sloveniji lahko pri 25 °C veliko bolj trpimo kot v Sahari pri 40 °C ob suhem zraku. Seveda pa tam tudi hitreje dehidriramo.

Pa še drug način, kako izračunamo prag za vročinski val. Za Sevno z okolico je to 24 °C. Ali gre za vročinski val, pa za posamezen dan seštejemo temperature ob 8. uri, 15. uri in dvakrat temperaturo ob 22. uri in vsoto delimo s 4.

Konkretno poglejmo včerajšnje podatke za Sevno. Zjutraj ob 8. uri je bilo 18,9, ob 15. uri 31 in ob 22. uri 23,5 °C. Vsota je 96,9 in če to delimo s 4, dobimo 24,22 °C.

Torej so bili včeraj že izpolnjeni pogoji za vročinski dan. Ker bodo temperature v naslednjih dneh še višje, bomo lahko upravičeno govorili, da nas je dosegel prvi letošnji vročinski val.

Malo znanja ne škodi, da ne boste iskali avione, ki delajo črte in vročino. ?

Dodaj odgovor